• Ložnice
  • Místnosti
  • Průvodce

aktualizováno

Na jaké místo v ložnici umístit postel?

I když nejste vyznavači prastarého principu plánování prostoru feng shui, je užitečné vědět, kam umístit postel v ložnici. Způsob kde je postel umístěna ovlivňuje pohodlí vašeho spánku a odpočinku. Zjistěte více v tomto článku.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak vybrat postel do ložnice?
  • Jaká jsou základní pravidla pro umístění postele do prostoru?
  • Kdy má odklon od klasických pravidel smysl a funguje?

Záleží na umístění!

Kdo z nás nesní o velké posteli, která je široká alespoň 160 nebo 180 cm? Pohodlí spánku v takové posteli nelze přeceňovat. Nemluvě o situaci, kdy máme vedle sebe partnera, s nímž se o tento prostor musíte dělit. Realita se však může lišit, a než se dostanete do fáze prostorového plánování a budete se ptát, kam umístit postel v ložnici, nakupujte s rozvahou a rozmyslem. Velikost postele přizpůsobte rozměrům a prostoru své ložnice. Pokud máte k dispozici opravdu mikroprostor o rozloze menší než 9 metrů čtverečních a chcete do něj umístit prostornou šatní skříň, pak by postel o šířce 180 cm mohla být příliš velká. Pak máte na výběr 160 nebo 140 cm, což bude také docela pohodlné.

Pro TIP: před nákupem nábytku si proveďte vlastní měření a vytvořte si simulaci rozložení nábytku. Na podlahu můžete nalepit malířskou pásku, abyste viděli, jak bude prostor zastavěný, až do něj umístíte nábytek.

Pokud plánujete šatní skříň, určete také její tvar a rozměry a určete její nejoptimálnější umístění v pokoji. Již v této fázi se zamyslete nad tím, zda vám nezabere místo určené posteli.

Pokud vaše ložnice měří více než 10 metrů čtverečních, je to mnohem jednodušší a manévrovací prostor je rozhodně větší.

Kam umístit postel v ložnici – základní principy

Obecně lze říci, že se jedná o velmi individuální záležitost a je obtížné jednoznačně určit, které uspořádání je nejlepší. Další věcí je, že ložnice mají různé rozměry a proporce (některé čtvercové, jiné obdélníkové), což také určuje umístění postele v ložnici. Na druhou stranu existuje několik univerzálních zásad, které je třeba vzít v úvahu při plánování uspořádání tohoto kusu nábytku v ložnici. Čemu byste tedy měli věnovat pozornost?

  • Ujistěte se, že máte volný a neomezený přístup k nábytku v blízkosti postele. Může se jednat o šatní skříň s výklopnými dveřmi nebo komodu.
  • Pokud je to možné, snažte se použít takové uspořádání, abyste měli přístup k posteli z obou stran. To je důležité zejména v případě, že postel používáte ve dvou a není pak nutné „přecházet“ přes druhou osobu (to je důležité zejména v noci, kdy by jeden z vás rád nepozorovaně vyklouzl na toaletu).
  • Neumisťujte postel tak, aby opěrka hlavy směřovala k oknu – a to z několika důvodů. Na jaře a v létě jsou okna často otevřená nebo pootevřená. To znamená, že můžete spát v průvanu, což může být v případě chladnějšího větru škodlivé a hrozí vám nachlazení. Za druhé, radiátor je velmi často umístěn pod oknem. Pokud umístíte postel do její těsné blízkosti, bráníte volnému a rovnoměrnému šíření tepla a navíc riskujete, že se vaše tělo v zimě přehřeje. Navíc v topné sezóně může přílišná blízkost radiátoru během spánku způsobit suchost horních cest dýchacích, což není příjemné.
  • Postel umístěte tak, aby vám nebránila v pohybu po ložnici, jakmile překročíte práh.
  • Dbejte na to, aby nebránila volnému otevření dveří do místnosti.

Rohová postel – kdy si ji můžete dovolit?

Obecně platí, že mnohem funkčnější a estetičtější způsob uspořádání postele v ložnici je umístit ji čelem ke stěně s bezproblémovým přístupem ze tří stran. Existují však situace, kdy stojí za to zvážit trochu jiné uspořádání. Prvním problémem je malá ložnice. Někdy je lepší odchýlit se od obecných pravidel na úkor uspokojení individuálních potřeb. Pokud máte omezený prostor, je rozhodně lepší umístit postel do rohu místnosti, než ji násilně umístit trochu s přístupem ze tří stran, kde se sotva protáhnete mezi stěnou a postelí.

Druhá situace nastane, když máte doma batole. Mladí rodiče často používají nejprve přistýlku, která je umístěna hned na delší straně postele. Takto má batole na jedné straně svůj vlastní prostor, ale zároveň je blízko maminky, což je logisticky mnohem jednodušší (např. při krmení). Co však dělat, když dítě trochu povyroste a dokáže se již samostatně pohybovat po posteli? Pak je nejbezpečnější umístit postel do rohu a omezit možnost pádu batolete na podlahu. V takovém případě lze dětskou postel zabezpečit na jedné straně a druhou stranou ji umístit ke stěně.

Několik praktických rad

Při plánování ložnice a hlavně umístění postele je třeba věnovat pozornost ještě jednomu malému detailu. Ujistěte se, že máte elektrické zásuvky poblíž (nejlépe v dosahu). Hodí se pro nabíjení mobilního telefonu a drobných elektronických zařízení, po kterých saháte večer nebo hned ráno. Také se snažte mít zdroj světla na vhodném místě a mít k němu přístup z úrovně postele, abyste mohli světlo bez nutnosti vstávání zapínat a vypínat.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Monika Procházková

Související články