• Průvodce
  • Zahrada a Balkon

aktualizováno

5 pravidel pro péči o zahradní nábytek

Déšť, vysoké UV záření a mechanické poškození jsou něco, co neslouží zdraví Vašeho nábytku v zahradě. Pokud chcete, aby vypadaly skvěle po mnoho let, dbejte na jejich pravidelnou údržbu. Péče o zahradní nábytek je klíčem k úspěchu a my Vám s tím pomůžeme.

V tomto článku se dozvíte:

  • Proč je důležité se starat o zahradní nábytek?
  • Čemu je vystaven Váš zahradní nábytek?
  • Jak se o zahradní nábytek každodenně starat?

Péče o zahradní nábytek – proč je tak důležitá?

Kdo z nás by se nechtěl dlouhé roky těšit z krásného vzhledu svého nábytku na zahradě. Teplé letní večery strávené na terase nebo na zahradě jsou něčím, na co čekáte po celý rok, a proto si vytvořte útulné, krásné a bezpečné místo k odpočinku pro sebe i své blízké. Pravidelná péče o zahradní nábytek Vám pomůže nejen k tomu, aby vypadal krásně v létě, ale především, aby zůstal s Vámi po mnoho let. Důležitá je také bezpečnost. Vysušené dřevo, které není chráněno vhodnými opatřeními, časem křehne a objevují se na něm viditelné třísky. Setkání s takovými prvky nepochybně není nic příjemného pro Vás a zejména pro Vaše děti nebo domácí mazlíčky.

Níže uvádíme pět základních pravidel pro péči o zahradní nábytek. Postupujte podle nich a užívejte si svůj nábytek po mnoho let.

1. Pečujte každý den – nábytek se Vám za to odvděčí!

V první řadě se postarejte o každodenní péči a udržování nábytku v čistotě. Pravidelně ho otírejte vlhkým hadříkem a jemným čisticím prostředkem. Může to být přípravek na čištění nábytku s jednoduchým složením nebo voda s octem. Na trhu je mnoho speciálních čističů zahradního nábytku, určených pro různé materiály. U dřevěného nábytku bude důležité povrch promazat, čímž zabráníte nadměrnému vysychání nábytku. Dobře poslouží prostředky obsahující extrakt ze včelího vosku. Pamatujte také na to, že dřevěný a ratanový nábytek nemá rád vlhkost, proto jej čistěte vlhkým – ne mokrým – hadříkem. Důležité je, aby se voda z jeho povrchu mohla rychle odpařit.

2. Chraňte nábytek před větrem a deštěm

Každodenní péče o zahradní nábytek nezahrnuje pouze pravidelné čištění jeho povrchu. Váš nábytek bude denně vystaven povětrnostním vlivům. Bičovaný silným větrem bude také v kontaktu s deštěm a kroupami. Pořiďte si na nábytek speciální ochranné pouzdro, nebo ho jednoduše zakryjte kusem plachty či silnější folií. Zakrývejte ho vždy v noci (nikdy nevíte, jestli se krásný teplý večer v noci nezmění v gigantický liják).

3. Pozor na mráz!

Přikryjte ho i při odjezdu na delší dobu a na zimu ho rozhodně uschovejte na bezpečném místě. Vliv velmi nízkých teplot a usazování sněhových vrstev nábytku neprospívá, ať už se jedná o dřevěný, ratanový nebo plastový nábytek. V létě, kdy slunce pálí, se snažte vyhnout celodennímu slunečnímu záření Vašeho nábytku. UV záření a vysoká teplota také nepříznivě ovlivňují stav materiálů. Použijte tedy zahradní deštníky, stínící markýzy nebo plachty ze vzdušné, lehké látky. Nejen, že ochrání Váš nábytek, ale navíc si v horkých dnech uleví – o estetických hodnotách nemluvě!

4. Pravidelně obnovujte ochrannou vrstvu

Pokud je Váš zahradní nábytek dřevěný nebo ratanový, pamatujte, že jednou nalakované, naolejované nebo namořené povrchy je potřeba pravidelně osvěžovat. Koneckonců, prevence je lepší než léčba. Co to v praxi znamená? U dřevěného nábytku, který byl z výroby ošetřen vrstvou mořidla nebo oleje, opakujte tento postup každý rok. Nejlepší dobou bude konec sezóny, tedy začátek podzimu, kdy ještě nejsou tak příznivé povětrnostní podmínky. Je důležité, abyste to stihli před zimou.

Důležité! Impregnace přírodních materiálů, jako je dřevo, má zásadní význam. Mořidlo nebo olej proniknou do struktury dřeva a vytvoří tak ochrannou vrstvu zevnitř.

Pokud je Váš nábytek lakovaný, může být údržba prováděná o něco méně než jednou ročně. Vše záleží na tom, jak se o stav svého nábytku denně staráte – zda jej chráníte před deštěm, sluncem a extrémními teplotami. Pokud si však všimnete odlupující se barvy nebo výrazných oděrek – jednejte okamžitě. Je lepší zajistit materiál ihned, než čekat na nevratnost poškození.

5. Proveďte důkladnou renovaci v souladu s pravidly

V „životě“ každého zahradního nábytku se vždy najde bod, kdy je nutná důkladná renovace. Aby byla péče o zahradní nábytek efektivní, dodržujte pár základních pravidel.

Než se pustíte do přelakování, lakování, olejování nebo moření, zbavte se starého vrchního nátěru. Zvlášť, když se stará barva již drolí a loupe. Zbruste povrch, aby se poškrábal, a vyhlaďte jej brusným papírem. Ale to není konec. Před závěrečnou fází byste měli povrch důkladně odmastit. Jde o zásadní prvek, který ovlivní přilnavost prostředku, kterým budete nábytek pokrývat. Dělejte to s použitím extrakčního benzinu nebo prostředků k tomu speciálně určených, které najdete v nabídce výrobců takových specifik. Později už stačí jen měkký hadřík namočený v tekutině dle Vašeho výběru a je to hotové. Zvolený ochranný prostředek můžete aplikovat pouze na připravený povrch.

Děkuji za přečtení článku až do konce. Jak ho hodnotíte?

0 z 0 názor hodnotíte

Článek zatím nemá žádné hodnocení. Buďte první, kdo ohodnotí!

Jiřina Zapletalová

Související články